Paddlingsturer och tips

Ljungskileviken ligger skyddat av Orust som tornat upp sig mot Skagerrak. Här i innerskärgården är naturen mer grönskande än den mer karga och dramatiska ytterskärgården och det lugnare havet lämpar sig väl för mindre erfaret sjöfolk. Viken har ett 10-tal öar, flera stränder och klippor som passar för utflykter och bad. Hos oss kan ni hyra både enkelkajak, dubbelkajak, kanot och stand-up paddleboard (SUP) eller boka ett färdiga paddlingspaket. Nedan följer förslag på tre turer, ett antal strandhugg och några tips längs vägen. Turerna utgår från Anfasteröd Gårdsviks brygga. Känner ni er osäkra hjälper vi er gärna med att ordna en guide. Tips på fler paddlingsturer i Västsverige kan ni hitta här.

Den lugna turen

För den oerfarne paddlaren rekommenderar vi denna tur som går längs med stranden och huvudsakligen på grunt vatten. Skulle ni av någon anledning kantra är det lätt att ta sig in till land. Ni startar vid våra bryggor och paddlar väster ut längs stranden och över den grunda bottnen. Efter ca 500 m rundar man en udde där vattnet blir djupare. Där håller man sig nära stranden. När man väl rundat udden är man vid en fin stenstrand som kallas Majviken. Här ifrån kan man, om man känner sig redo korsa öppet vatten, ta sig till Dirhuvudholmarna med klippor och en liten sandstrand. Här hittar ni också holmen ”Röven” som blev rikskänd genom Lantmäteriets namnbrydderi år 2021. Mest troligt identifierar ni denna utan närmare beskrivning. Känner ni er inte ännu redo för att korsa öppet vatten fortsätter ni bara längs strandlinjen förbi lägergården Sparreviken. Efter ytterligare 1 km kommer man till viken ”Skäddehålan”. Här finns både fina hoppklippor med djupt vatten samt en fin sandstrand. På udden söder om viken finns en grillplats. Om man gillar att klättra finns även en fin klippa för klättring med topprep bakom stranden. Längst kusten mellan Majviken och Korsviken finns flera fina ställen för ett stopp och ett bad. Fortsätter ni söderut blir stranden mer klippig och vikarna mer bebyggda.

Tidsåtgång: Sträckan Anfasteröd Gårdsvik – Skäddehålan och tillbaka tar ca 2 timmar om man paddlar i lugnt tempo och vädret är stilla.

Avstånd: ca 7 km tur och retur. Se orange sträckning i paddlingskartan nedan och bland bilderna till höger.

Heldagsturen

Denna tur kräver inte att man är expert men den förutsätter att man är trygg med att korsa Ljungskilevikens mer öppna vatten. Den börjar med att man korsar över viken till dess norra sida, via öarna Risholmen och Ulvön. Om man har lust kan man runda Ulvön och paddla under den lilla bron till fastlandet. Paddlingen går vidare norrut innanför Restenäsön och Strandön (kallad Strande ö i sjökortet). Här är vattnet långgrunt och skyddat och man har fina förutsättningar att spana på bottenlivet från kanoten/kajaken. Önskar man göra en avstickare kan man paddla upp till Åh stiftsgård där man ta en glass eller lunch under större delen av sommaren.  Väl norr om Strandön ger man sig ut i farleden. Vill man ta sig till en liten fyr-ö paddlar man över farleden till Aspholmen. I höjd med Aspholmen vänder man åter söderut men denna gång i farleden. Man passerar innanför öarna igen mellan Ekholmen och Oxholmen. Björkholmen är ett utmärkt ställe att stanna till vid för att bada eller grilla. Från Björkholmen tar man sen sikte på Kullholmarna (som ser ut just som kullar som sticker upp ur havet) och sen Flatholmen innan man korsar Ljungskileviken tillbaka till Anfasteröd Gårdsvik.

Tidsåtgång: 3 timmars effektiv paddling om vädret är stilla.

Sträcka: ca 17 km. Se blå sträckning i paddlingskartan nedan och bland bilderna till höger.

Kurortsturen

Kombinera paddlingen med kultur. Paddla in i Ljungskileviken och passera den historiska badplatsen Kungsparken. Här klättrar sekelskiftsvillorna från den forna kurortstiden upp för berget. Fortsätt till den gamla ångbåtsbryggan och spana in klocktornet som tidigare var kamrerkontor där badgästerna registrerades. Idag inrymmer det byns stolthet: Musselbaren och Klocktornets destilleri. Stanna gärna på lunch här för pinfärska musslor. Paddla vidare förbi det gamla betongfundamentet där ett av badhusen stått och upp i Ljungsån strax innan kyrkan. Är vattnet högt kan ni paddla hela vägen till den gamla kvarnen och hembygdsmuseet. Vänd sen åter mot havet och paddla mot Anfasteröd Gårdsvik.

Tidsåtgång: ca 2 timmar tur och retur i maklig takt.

Sträcka: ca 5 km. Se grön sträckning i paddlingskartan nedan och bland bilderna till höger.

Några råd om sjövett från oss på Anfasteröd Gårdsvik

Innan ni ger er ut på er härliga tur tänk igenom följande:

  • hur ser vädret ut under dagen? vilket håll det blåser från? Om det går att undvika vill man gärna inte ha motvind tillbaks till hamnen.
  • har ni packat vatten och solskydd?
  • har ni säkrat packningen i kanoten, dvs om det skulle hända att ni kantrar, sitter då packningen fast i kanoten?
  • har alla på sig flytväst?
  • har ni pratat igenom vad ni skulle göra om ni skulle kantra eller om någon plötsligt inte skulle orka paddla mer?
  • har ni med en mobil i vattentätt fodral eller plastpåse?

Tänk också på:

  • Ta det lugnt och njut. Turen blir inte bättre för att den är lång.
  • Flera öar i viken omfattas av fågelskydd 1 april till 15 juli. Det är skyltat på dessa öar samt utmärkt i Sjökortet vilka öar det gäller.
  • Var försiktiga i farleden. Här passerar både små båtar och större fartyg.

Och till sist några idéer för de lilla extra på turen:

  • Missa inte att spana efter sälarna som ofta ligger och solar på små kobbar i viken.
  • Testa gärna att plocka blåmusslor för att tillaga och äta. Se bara till att skörda dem på djupt vatten för att slippa musslor med dy i och innan ni äter dem bör ni kolla toxinhalter på Livsmedelsverkets hemsida.
  • Testa att paddla på kvällen med pannlampa. När kvällarna blir mörkare under augusti och september syns marelden blänka när ni paddlar på stilla vatten. Se bara till att utrusta er med bra lampor så ni syns.
  • Vill ni paddla i grupp anordna Friluftsfrämjandet i Ljungskile regelbundet paddlingsturer i grupp, bland annat anordna de en mareldspaddling.