Skogen

Gårdsvikens närmsta skog klättrar uppför bergssluttningarna och utgörs av ek, bok, tall och gran. Här växer svamp och bär, och där träden avtar på de högsta berghällarna erbjuds hissnande utsikt över Havstensfjorden. Skogen har alltid varit en viktig tillgång för gården, dels för sin ved och virke men också som matförråd och plats för rekreation. Ett stenkast från anläggningen finns en hundraårig bokskog, vars ljusgröna bladverk skapar ett magiskt rum om vårarna som är väl värt ett besök.

Vandring

I vårt närområde hittar du många mil av vandringsleder med varierande landskap och svårighetsgrad. Både Kuststigen och Bohusleden passerar i närheten och på Bredfjället finns flera leder. Vi hjälper gärna till med picknickkorg och transport om ni önskar. Vi har även ett färdigt vandringspaket för den som vill ha allt bokat och klart. Nedan beskrivna vandringar är ordnade efter närhet till gårdsviken.

Fler tips och samt detaljerad information om vandringar finner ni HÄR. 

Utsiktsstigen och promenader

Ta utsiktsstigen från receptionen, genom den täta granskogen och upp på berget Vättens högsta punkt. Därifrån har du en hissnande utsikt över Havstensfjorden, hela vägen till Uddevallabron och Hafstensklippan. Att invänta solnedgången härifrån är magiskt. Det sägs att stenröset på bergets högsta punkt är en i raden av många vårdkasar i signalsystemet längs kusten och att dess bål kunde ses ända från Marstrands fästning. Det finns flera kortare promenader genom skog, på grusväg eller längs havet, vilka utgår från vår reception.

Kuststigen

Du behöver inte ta många steg från oss för att vara på en väletablerad vandringsled. Precis utanför vår reception passerar vandringsleden Kuststigen som sträcker sig från Tjörn i söder hela vägen till Moss i Norge. Leden är utmärkt och en omfattande guide till vandringen finns både digitalt, som app och till försäljning i vår reception. Hos oss väljer ni antingen att går norrut på Etapp 4 på Kuststigen vilken efter att passera genom f.d. Lyckorna kurort med sin sekelskiftescharm, går längs strandpromenaden förbi Ljungskile och norrut längs kusten. Denna sträckning kan man kombinera med att ta Skrägårdsbåten från vår brygga ena vägen. Tar man istället leden söderut (Etapp 5) följer man små grusvägar genom skog och odlingslandskap, tills dess att man når färjeläget i Kolhättan.

Bredfjället och Bohusleden

Det vidsträckta Bredfjället reser sig till en höjd på nästan 200 meter som en vägg öster om Ljungskile och skiljer havsviken från Göta älv-dalen. Bredfjället är ett vidsträckt och bitvis otillgängliga skogslandskap med inslag av myrmark och sjöar. Här uppe på fjället bodde under 1600-1700 talet strävsamma jordbrukare som inte hade råd att köpa bördigare mark, utan fick odla den magra jorden på fjället. I dag återstår bara ett par gårdar men man kan se lämningar efter torp, fägator och jordkällare som vittnar om förr. Genom området går vandringsleder och stigar, bland annat Bohusledens Etapp 11 Hasteröd-Vassbovik. Vandringsguiden ”Bredfjällsguiden” beskriver flera rundturer med varierande längd och berättar samtidigt om naturen och om livet på fjället som det var förr (boken finns att köpa i receptionen). En av våra favoritturer är Stora Skarsjön runt som är en dagstur på 8 km med både grillplatser, badmöjligheter och hissnande utsikt över sjön. Turen runt Skarsjön börjar ca 5 km från vår reception. Parkering finns. Parkeringen till friluftsanläggningen på Bredfjället ligger ca 8,5 km från vår reception. Läs mer om Bredfjället här.

Guidade turer

Anfasteröd gårdstur

Följ med på en guidad visning om gårdens utveckling, från 1300-talets jordbruk till dagens skogsbruk. Det är en omvandling som stundtals tagit alternativa vägar via verksamheter som gästgiveri, is-export och anläggandet av en kurort.

Lyckorna

Följ med på en vandring som berättar om hur Robert McFies dröm om en kurort på Anfasteröd blev sann då ”Lyckornas klimatiska kurort och hafsbadanstalt” grundades under 1870-talet. Vandringen går mellan de pampiga sommarvillorna från sekelskiftet, via strandpromenaden, förbi ångbåtsbryggan där sommargäster ankom och till den vackra kyrkan vid havet. Vill man vandra på egen hand finns historien om Lyckorna både digitalt och som ljudguide via ”On spot story”.

 

Andra vandringar i Västsverige

Läs med om vandringsleder i Västsverige här.

Läs mer om